Terapija gubitka jednog zuba – mogućnosti

Terapija gubitka jednog zuba – mogućnosti

  • -

Category : Za Pacijente

Izgubili ste jedan ili više zuba? Morate izvaditi neke od zuba kao posledica upale ili bolesti?

Vaše mogućnosti:

Most – opterećenje zdravih zuba

Nakon gubitka jednog zuba često se preporučuje izrada tradicionalnog mosta. Za izradu mosta potrebno je izbrusiti oba susedna zuba tako da služe kao nosači mosta. U ovom slučaju potrebno je oštetiti i oslabiti zdrave zube koji su nakon tog procesa pod velikim opterećenjem. Deo kosti ispod zuba koji nedostaje takođe ostaje podložan resorpciji zbog nedostatka funkcionalnog opterećenja.

Ne radite ništa – pazite na pomeranje zuba

Ne preduzeti ništa je svakako najlakša i najjeftinija, ali i najgora moguća opcija. Susedni zubi gube oslonac pa se usled toga pomeraju u prazne prostore i tako menjaju svoj položaj. Takođe, zubi suprotne vilice gube oslonac tokom funkcije (govor i žvakanje) pa isplivaju u prazne prostore. Ukupna ravnoteža sila unutar usta je promenjena, što rezultira odstupanjem od normalnih pozicija zuba.

Zubni implantati – estetika i funkcionalnost

Zubni implantati su najbolji način za rešavanje problema nastalih zbog gubitka jednog zuba. Funkcionalno opterećenje kosti i desni je dugoročno osigurana. U današnje vreme na implantate je moguće odmah postaviti zube još za vreme operacije koji se teško mogu razlikovati od prirodnih.

U slučaju nedostatka nekoliko zuba, prazninu možemo zatvoriti mostom, u zavisnosti od veličine defekta i anatomskih uslova. Na taj način možemo smanjiti cenu tretmana.

Kratka priča

Emilia Roca: „Bila je to nesreća na biciklu“

Brinem se za svoje zdravlje i izgled. To uključuje i zdrave zube koje održavam redovnim pranjem, korišćenjem konca za zube i redovnim pregledima kod svog stomatologa. Baš zbog toga sam bila nesrećna nakon što mi je rekao da će izvaditi traumatizovani zub i da moramo smisliti način kako ćemo to popraviti. Nebitno je izgubite li jedan ili više zuba, vaš osmeh jednostavno neće dobro izgledati.

Bila sam jako zadovoljna kada mi je predložio vađenje korena i direktnu ugradnju implantata sa privremenom krunom. Kako je direktna implantacija jeftinija od uobičajene procedure, odmah sam pristala.

Hirurg je obavio sve kako je planirao, stoga sam izašla iz ordinacije već nakon dva sata sa osehom na licu. Praznina je ispunjena tako da nisam mogla vidjeti čak ni privremenu krunu.