Često postavljana pitanja

Često postavljana pitanja

  • -

Category : Za Pacijente

Ovde možete pogledati odgovore na najčešće postavljana pitanja.

Podobnost zubnih implantata

Zubni implantati su podobni za sve zdrave ljude kao i za ljude sa kontrolisanim hroničnim bolestima.

Alergijske reakcije

Zubni implantati su izrađeni od čistog titanijuma koji je nerastvorljiv u tkivnim tečnostima i pljuvačci. Alergija na titanijum je toliko retka da je dokumentovano samo par slučajeva. Pored stomatologije titanijum se koristi i u ostalim granama medicine, posebno ortopediji decenijama u nazad.

Rizici i komplikacije

Kao i kod svih hirurških zahvata, postoji određeni rizik i kod implantacije zubnih implantata. Eventualne komplikacije zavise od mnogo faktora kako sistemskih (opšte zdravstveno stanje pacijenta), tako i lokalnih (uslovima u usnoj duplji) . U većini slučajeva komplikacije koje mogu nastati su kratkoročne i mogu se lako kontrolisati. Problemi mogu uključivati oticanje, bol, hematom… Postoji mogućnost većih rizika tokom operacije, ali izrazito retko (u smislu produženog krvarenja i otežanog zgrušavanja krvi)

Funkcionalnost

Zubi na implantatima osećate poput prirodnih. Zapravo ni ne osetite da imate zubne implantate. Zubni implantati su fiksirani u kosti i tako vam omogućavaju normalno žvakanje. Jedina razlika od prirodnih zuba je to što prirodni zubi imaju parodontnalna tkiva koja nam omogućavaju da osetimo pritisak tokom žvakanja. Implantati nisu okruženi tim tkivom pa im je osjetljivost na pritisak drugačija od prirodnih zuba. Oni u potpunosti srastaju sa okolnom kosti i zato mogu da trpe veliko opterećenje duži niz godina.

Kontraindikacije

Postoji samo nekoliko medicinskih stanja kada je ugradnja implantata kontraindikovana. Ukoliko uzimate neke određene lekove ili ako postoje određeni medicinski razlozi. Važno je imati kvalitetne konsultacije sa vašim doktorom stomatologije/hirurgom.

Trajnost

Implantati imaju dugi vek trajanja. Postoje zapisi o tome kako traju i više od 35 godina. Najnovija istraživanja pokazuju su da je 90% implantata ugrađenih pre 10 godina još uvek funkcionalno. Dugotrajnost implantata najviše zavisi od toga koliko su dobro održavani.

Privremene restauracije

Privremena kruna ili most se mogu postaviti na implantat za vreme procesa oseointegracije. Moguće je, takođe, izraditi i protezu koju možemo koristiti i kao trajno rešenje.

Bol

Lokalna anestezija se koristi prilikom operacije, stoga bol tokom implantacije ne postoji. Kupiranje bola u postoperativnom periodu postižemo običnim analgeticima.

Imedijatno opterećenje

Taj pojam se koristi u slučaju postavljanja privremene krune ili mosta na implantat istog dana kada se postavlja i implantat.

Direktna implantacija

Direktna implantacija je hirurška procedura vađenja zuba i ugradnje implantata u njegovu zubnu čašicu u istom aktu.

Mladi

Zubni implantati su preporučljivi tek kad je rast kostiju lica gotov. Ako su implantati ugrađeni prerano, to može uticati na estetiku lica nakon kraja rasta. Doktor vam može pronaći najpogodnije privremeno rešenje koje će trajati do trenutka kada će se faza rasta završiti.